Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 17.06.2011
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Nervozitate maghiară din cauza hărţii lui Băsescu
Acces online: https://www.cotidianul.ro/149391-Nervozitate-maghiara--din-cauza-hartii-lui-Basescu


Tensiune între Bucureşti şi Budapesta: după ce vicepremierul ungar Zsolt Semjen a criticat dur regionalizarea dorită de PDL, afirmând că aceasta modifică în mod conştient  raporturile etnice, ambasadorul ungar a fost convocat la MAE, scriu jurnaliştii de la Adevărul.

„Pentru maghiarime este o problemă de viaţă şi de moarte ca Ţinutul Secuiesc, format din timpuri istorice, judeţele locuite de maghiari să rămână nemodificate", a afirmat Zsolt Semjen, care e de părere că noua împărţire ar periclita supravieţuirea secuimii şi a maghiarilor din Ardeal, fapt de neacceptat sub nicio formă şi care poate fi comparată cu măsurile antimaghiare de tip Ceauşescu.

Declaraţiile vicepremierului ungar au stârnit reacţia ministrului de Externe, Teodor Baconschi, care l-a convocat la MAE pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti şi a cerut Budapestei "să revină la un ton normal" şi să renunţe la declaraţiile "deplasate". "Din păcate, în ultima perioadă s-au înmulţit declaraţiile provocatoare care, venite de la Budapesta, au şi un supărător aer de imixtiune în treburile altui stat", a declarat Baconschi.

Premierul Emil Boc a răspuns şi el afirmaţiilor vicepremierului ungar, declarând că problema reorganizării administrative este în exclusivitate a statului român, consemnează Gândul. "Ne uităm la formă, dar văd că nu ne interesează conţinutul. Problema reorganizării administrative este în exclusivitate a statului român, ca în orice ţară europeană. Ambasadorul ungar la Bucureşti a fost invitat la Ministerul român de Externe, pentru a stabili coordonatele unui dialog coerent şi instituţional între România şi Ungaria", a spus Boc,joi seară, la postul B1 TV.

Potrivit României Libere, democrat-liberalii nu consideră un motiv de îngrijorare declaraţiile vicepremierului ungar. „Domnul Orban (Viktor Orban, premierul Ungariei - n.r.) are o relaţie destul de bună cu domnul preşedinte Traian Băsescu, aşa că nu prea văd sensul", a declarat, pentru România liberă, Marius Rogin, vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor.

Declaraţia vicepremierului ungar este apreciată „riguros de exactă" şi „deloc disproporţionată" de către Theodor Meleşcanu, care aminteşte de Carta europeană a Autonomiei Locale, ratificată de România, care interzice modificarea limitelor teritoriale ale unităţilor administative fără consultarea comunităţilor, în timp ce social-democratul Titus Corlăţean, preşedinte al Comisiei pentru politică externă a Senatului apreciază că „ vicepremierul Ungariei continuă, din păcate, această practică nefericită şi provocatoare a unor declaraţii politice neacceptabile pentru orice ţară membră a UE". „Reorganizarea administrativă a României este decisă de o manieră suverană de forţele politice de la Bucureşti".

În ceea ce priveşte Statututul minorităţilor,proiect discutat ieri în Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor, deputaţii PDL au respins propunerea UDMR ca graniţele judeţelor să nu poată fi modificate dacă afectează proporţia minorităţilor naţionale, consemnează Adevărul.

Punctul de vedere al UDMR, care a fost susţinut de preşedintele comisiei Nicolae Păun (Partida Romilor), a fost contrazis şi de deputaţii opoziţiei, prin vocea liberalului Gigel Ştirbu.
Un alt articol respins de Comisie a fost prevederea potrivit căreia înfiinţarea sau desfiinţarea instituţiilor de învăţământ în limbile minorităţilor ar avea nevoie de avizul obligatoriu al Consiliului Minorităţilor Naţionale.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.